Gelecekte yapay zekâ araştırmalarındaki tüm alanların birleşeceğini öngörmek zor değildir. Sibernetik bir yaklaşımla modellenmiş bir Yapay Beyin, Sembolik bir yaklaşımla insan aklına benzetilmiş bilişsel süreçler ve Yapay Bilinç sistemi, insan aklı kadar esnek ve duyguları olan bir İrade ( Karar alma yetisi ), Uzman sistemler kadar yetkin bir bilgi birikimi ve rasyonel yaklaşımın dengeli bir karışımı sayesinde Yapay Zekâ, gelecekte insan zekâsına bir alternatif oluşturabilir.
Bilginin hesaplanması matematiksel gelişme ile mümkün olabilir. Çok yüksek döngü gerektiren NP problemlerin çözümü, satranç oyununda en iyi hamleyi hesaplamak veya görüntü çözümleme işlemlerinde bilgiyi saymak yerine hesaplamak süreti ile sonuca ulaşılabilir.
Yeni matematik kuantum parçacık davranışlarını açıklayacağı gibi kuantum bilgisayarın yapılmasına olanak verir .
kaynak : https://tr.wikipedia.org/wiki/Yapay_zekâ
Örüntü Tanıma (Pattern Recogniton)
Örüntü tanıma, sürekli devam ve tekrar eden şekiller olan örüntüleri tanımaya yarayan bir teknolojidir. Bir şeklin orantılı olarak büyütülüp veya küçültülmesine ise fraktal denir.
Problem alanı | Uygulama |
---|---|
Doküman analizi | Doküman görüntüsü kullanılarak optik karakter tanıma (harf, rakam vs. karakterlerin tanınması) |
Biometrik tanıma | Yüz, iris, imza, parmak izi, avuç izi gibi giriş örüntüleriyle kişi tanımlama/ yetkilendirme |
Tıp | Mikroskobik görüntüler alınan meyve görüntüleriyle meyvelerin (örn. kalite derecesine göre) sınıflandırılması |
Makine Öğrenimi
Makine öğrenimi, bilgisayarların algılayıcı verisi ya da veritabanları gibi veri türlerine dayalı öğrenimini olanaklı kılan algoritmaların tasarım ve geliştirme süreçlerini konu edinen bir bilim dalıdır. Makine öğrenimi araştırmalarının odaklandığı konu bilgisayarlara karmaşık örüntüleri algılama ve veriye dayalı akılcı kararlar verebilme becerisi kazandırmaktır.
kaynak : https://tr.wikipedia.org/wiki/Makine_öğrenimi
Veri Madenciliği
Basit bir tanım yapmak gerekirse veri madenciliği, büyük ölçekli veriler arasından bilgiye ulaşma, bilgiyi madenleme işidir. Ya da bir anlamda büyük veri yığınları içerisinden gelecekle ilgili tahminde bulunabilmemizi sağlayabilecek bağıntıların bilgisayar programı kullanarak aranmasıdır. Veri madenciliği deyimi yanlış kullanılan bir deyim olabileceğinden buna eş değer başka kullanımlar da literatüre geçmiştir. Veritabanlarında bilgi madenciliği (İng. knowledge mining from databases), bilgi çıkarımı (İng. knowledge extraction), veri ve örüntü analizi (İng. data/pattern analysis), veri arkeolojisi gibi.
Bunların arasındaki en yaygın kullanım Veritabanlarında Bilgi Keşfi (İng. VBK - Knowledge Discovery From Databases - KDD)'dir. Alternatif olarak veri madenciliği aslında bilgi keşfi sürecinin bir parçası şeklinde kabul görmektedir. Bu adımlar:
- Veri temizleme (gürültülü ve tutarsız verileri çıkarmak)
- Veri bütünleştirme (birçok veri kaynağını birleştirebilmek)
- Veri seçme (yapılacak olan analizle ilgili olan verileri belirlemek )
- Veri dönüşümü (verinin veri madenciliği tekniğinden kullanılabilecek hale dönüşümünü gerçekleştirmek)
- Veri madenciliği (veri örüntülerini yakalayabilmek için akıllı metotları uygulamak)
- Örüntü değerlendirme (bâzı ölçümlere göre elde edilmiş bilgiyi temsil eden ilginç örüntüleri tanımlamak)
- Bilgi sunumu (mâdenciliği yapılmış olan elde edilmiş bilginin kullanıcıya sunumunu gerçekleştirmek).
Veri madenciliği adımı, kullanıcı ve bilgi tabanıyla etkileşim halindedir. İlginç örüntüler kullanıcıya gösterilir, ve bunun ötesinde istenirse bilgi tabnına da kaydedilebilir. Buna göre, veri madenciliği işlemi, gizli kalmış örüntüler bulunana kadar devam eder.
kaynak : https://tr.wikipedia.org/wiki/Veri_madenciliği
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder